Godina izazova ili prilika? Pogledaj kako je izgledala prethodna UMPS godina

Godina izazova ili godina novih prilika? Rekli bismo po malo i jedno i drugo.

Iako smo u prethodnom periodu svi bili pred teškim zadacima, istovremeno smo naučili kako da se brzo prilagođavamo novim okolnostima. Poštujući mere fizičke distance i prelaskom na online režim rada postali smo bliži nego ikada i dobili priliku da otvorimo vrata UMPS-a preduzetnicima iz čitave Srbije.

U saradnji sa prijateljima i partnerima, organizovali smo edukativne aktivnosti svakog meseca, a kroz naše radionice prošlo je više od stotinu privrednika iz različitih gradova. Kroz preko 40 sati edukativnog sadržaja, nastojali smo da privrednicima pomognemo da prevaziđu prepreke na koje nailaze u svom poslovanju i pripreme se za neke buduće izazove.

Uporedo sa tim, kroz dobro poznati koncept UMPS Druženja sa liderom, pružali smo mladim privrednicima priliku da od poznatih imena iz sveta biznisa čuju koje su to male tajne uspeha i kako su oni prevazilazili izazove u svom poslovanju. Neki od naših gostiju bili su i Bojan Leković, osnivač KupujemProdajem, Mila Litvinjenko vlasnica kompanije Aura, Vuk Guberinić CEO kompanije Car:Go, Žaklina Kušić osnivač organizacije AFA, Ivan Minić, kreator podcasta Pojačalo i suvlasnik servisa Moja pijaca, Nikola Stanišić, direktor i osnivač Šumske tajne, Tijana Stamenković, osnivač i suvlasnik startup-a YoloBook.rs i marketinške agencije Zdra Branding, Đorđe Petrović, preduzetnik sa iskustvom i urednik serijala „Ja, preduzetnik“ i drugi uspešni srpski preduzetnici.

Umrežavamo se i na distanci

Okolnosti nas možda jesu sprečile da se okupljamo u tradicionalnom smislu, ali nismo dozvolili da nas to spreči da nastavimo da se družimo sa našim članovima.

Kroz novi koncept online networking događaja nastavili smo da povezujemo mlade privrednike i okupljamo ih svakog meseca kako bismo razgovarali o najrazličitijim temama i stvarali nove poslovne prilike.

Ne čekaj zaposlenje – osvoji ga!

Realizovali smo i neke dugo planirane i iščekivane projekte. Proleće smo iskoristili da kroz projekat “Osvoji svoju firmu” ohrabrimo dvadesetoro mladih ljudi da steknu važna preduzetnička znanja i postanu korak bliži ostvarenju svojih snova.  Pobednik prvog ciklusa dobio je pokrivanje troškova osnivanja firme, podršku u pokretanju biznisa, kao i radni prostor za narednih 6 meseci.

Sve na jednom mestu za uspešan e-biznis

Uvidevši aktuelne potrebe tržišta i rastući trend online trgovine, u saradnji sa startapom Shopen i kompanijama Mastarcard i Vip, pokrenuli smo i projekat SurfShop, sa ciljem da osnažimo domaća mala i srednja preduzeća da uhvate talas i potpuno besplatno kreiraju svoje online prodavnice.

Tokom dve nedelje intenzivnog programa, stotinu preduzetnika iz više od 25 mesta i gradova u Srbiji, steklo je znanja neophodna za vođenje uspešnog e-biznisa i uporedo sa tim radilo na razvoju sopstvenih prodavnica. Kroz edukativne radionice, učesnici su mogli da se upoznaju sa svim  aspektima poslovanja putem interneta, pravim i administrativnim pitanjima, zatim kako da organizuju logistiku, ali i kako da svoju online prodavnicu promovišu i kako da kupcima predstave svoj brend.

Ko su mladi preduzetnici?

Pored toga, imali smo priliku i da budemo deo projekta “Put mladog preduzentika” u organizaciji Privrednog foruma mladih i da o njihovim potrebama razgovaramo sa preduzetnicima i predstavnicima lokalnih samouprava i organizacija podrške iz 11 gradova u Srbiji.

Kroz ove razgovore nastojali smo da dođemo do definicije mladog preduzetnika, upoznamo se sa specifičnim izazovima s kojima se oni susreću i vidimo u kojim oblastima je njima podrška najpotrebnija. Proizvod ovih diskusija bio je finalni dokument koji je na završnom događaju predstavljen predstavnicima državnih organa, Privredne komore Srbije, institucijama podrške privredi i preduzetničkoj zajednici, a koji daje tačnu i preciznu definiciju termina “mladi preduzetnik” i mapira prepreke razvoju omladinskog preduzetništva u Srbiji.

Jedno je sigurno – za UMPS ovo je bila godina puna prilika i novih poznanstava i aktivnosti. Puni novih ideja i entuzijazma ulazimo u 2021. sa jednim osnovnim ciljem- kreiranje boljeg poslovnog ambijenta za mlade i jačanje zajednice mladih privrednika u Srbiji.

Postani deo uspešne mreže UMPS i pridruži nam se na tom putu!