GODINU DANA PROGRAMA ČLANSTVA!

Piše: Milica Radulović, Izvršni koordinator UMPS

Da li su vam dosadili tekstovi koji počinju sa “Pandemija Covid-19 u potpunosti je izmenila poslovanje širom sveta”? I nama su, zato će ovo, umesto još jedne priče o izazovima koje nam je donela novonastala situacija, biti jedna lepa priča sa srećnim krajem koja je počela prošle godine, baš u trenutku kada nam je svima bilo potrebno nešto novo.

Početkom 2020. godine tim Udruženja mladih privrednika Srbije radio je na pripremi aktivnosti za naredni period i pažljivo koncipirao program članstva. Konačno smo postavili ciljeve, pronašli partnere, osmislili teme edukacija i pripremili promotivne aktivnosti. Moglo bi se reći da smo spremni za poletanje!

Mart 2020. godine 

BUM! TRAS! PAF!  U Republici Srbiji proglašeno je vanredno stanje. Ok, šta ćemo sada da radimo? Šta ćemo sa već zakazanim i isplaniranim aktivnostima? Kao i kod svih, bilo je brže-bolje na Zoom! Naredne mesece proveli smo u prilagođavanju okolnostima, realizaciji započetih projekata, i koncipiranju programa članstva – iznova i iznova. Mnoge ideje su se u tom periodu našle na stolu i mnoge su se ipak vratile u fioku. 

Posle nekih 6 meseci razmišljanja, odlučili smo da probamo ponovo da zakotrljamo program članstva. Nekoliko poziva, par poruka na LinkedIn-u i UMPS tim je imao odgovor na pitanje šta je mladim privrednicima najpotrebnije. Ponovo smo spremni za poletanje, nesvesni da je ovog puta za stvarno.


Novembar 2020. godine

Epidemiološka situacija svakog dana sve lošija, radno vreme se skraćuje, nejasno je kako će život izgledati u narednom periodu. U tom trenutku, kao i mnogi i ja provodim dane u samoizolaciji u okviru svoja četiri zida, srećom sa lakšim simptomima. Pišem ovo samo da biste razumeli koliko me je poruka “Vidimo se na networkingu u sredu” koju sam tada primila od kolega, zapravo iznenadila. Kakav networking kad ne možemo nigde da izađemo? (naročito ja)

I tako smo, u sredu 18. novembra održali prvi u nizu UMPS online networkinga, a svaka treća sreda u mesecu dobila je neko novo značenje.

U narednim mesecima, održavali smo kontinuitet i redovno se družili na Zoom-u sa mladim privrednicima, što kroz edukacije, što kroz networkinge, a stalno smo bili aktivni i na Slack-u. Dobra reč polako je putovala, pa je tako i svako od članova počeo o našim druženjima da priča svojim kolegama, partnerima i prijateljima. I tako, malo po malo, UMPS mreža je rasla.

 Jun, 2021. Godine

Došao je jun a mi smo tada zaista osetili šta (U)druženje mladih privrednika predstavlja- zdravu i sigurnu zajednicu mladih koji se međusobno podržavaju i osnažuju u daljem razvoju njihovih biznisa. Po prvi put smo pogasili kamere i mikrofone i sastali se u oazi mira u bašti restorana Lava Nova.

Nastavili smo da se okupljamo svakog meseca i vrlo brzo došli do zaključka da nam je mnogo da čekamo mesec dana da se ponovo vidimo. Zbog toga smo nastavili da dodajemo nove formate druženja sa članovima, pa sada svakog meseca idemo i na večere, družimo se, pa čak i planinarimo zajedno. 

U proteklih godinu dana, pretresli smo brojne teme, od upravljanja timom i izbora zaposlenih, preko porodičnih biznisa, liderstva i motivacija, pa sve do grešaka i lekcija koje smo iz njih naučili. Na tom putu priključili su nam se i brojni gosti poput Nikole Obradovića, serijskog IT preduzetnika, Aleksandra Vratonjića Gligorijevića, CMO Telegroup-a, Srđana Janićijevića iz Mokrogorske škole menadžmenta i mnogih drugih.


Sada, sa velikim nestrpljenjem iščekujemo svaki naredni događaj, pa tako dok ovo pišem zamišljam i naredni UMPS networking koji nas očekuje 18. novembra a na kom će nam se priključiti i Bojan Stevanović, osnivač i direktor Hauzmajstora, koji će sa nama podeliti i neke zanimljivosti i svog života i karijere, sada iz pozicije već iskusnog preduzetnika.

Udruženje mladih privrednika Srbije i dalje pre svega predstavlja poslovno udruženje koje okuplja mlade ljude spremne da svakog dana rade na sebi i uz podršku sebi sličnih izrastu u novu generaciju uspešnih poslovnih ljudi. 

Ipak, na tom putu postali smo i partneri, ljudi od poverenja i slobodno mogu reći- prijatelji. Valjda to tako ide kada se u godinu dana, mic po mic, okupi više od 60 mladih preduzimljivih i entuzijastičnih ljudi.