Januarski UMPS Net&Work: O zaštiti podataka o ličnosti sa adv. Tatjanom Vukašinović

“Upoznat/a sam sa Politikom privatnosti kompanije”. Gotovo svakog dana čekiramo ovo polje na nekom web sajtu, a da li smo zaista “upoznati” sa politikom privatnosti?

Zloupotreba ličnih podataka na internetu je sve češća pojava i važno je da budemo upoznati sa našim pravima i obavezama prilikom ostavljanja i prikupljanja ličnih podataka. Pravo na privatnost i zaštitu privatne sfere pojedinca jedno je od osnovnih ljudskih prava, a zaštita podataka o ličnosti zapravo nas se svih podjednako tiče.

Upravo zbog toga, odlučili smo da naše članove bolje upoznamo sa ovom temom i u pomoć smo pozovali Tatjanu Vukašinović, osnivača samostalne advokatske kancelarije koja je iskustvo u ovoj oblasti stekla vodeći svoje klijente kroz proces usklađivanja njihovog poslovanja sa aktuelnim propisima.

U okviru novog UMPS koncepta Net&Work, sa Tanjom smo 26. januara razgovarali o domaćim propisima kojima je uređena ova oblast, obavezama koje kompanije imaju prilikom prikupljanja podataka svojih zaposlenih, klijenata i saradnika i greškama koje prave u ovom procesu.

Pored predstavljanja teorijskih aspekata i pravnih obaveza, našim članovima dali smo i priliku da iz prve ruke čuju nešto i o GDPR-u kroz iskustvo Jelene Rašović, direktorke kompanije Aliquo investments i obavezama koje ih mogu sačekati kada obrađuju podatke državljana EU.

Postani i ti deo uspešne mreže i pridruži nam se već na sledećem Net&Work-u!