CEATEC poslovna poseta

U avgustu 2019. godine, Udruženje mladih privrednika Srbije je u saradnji sa Udruženjem za kinesko-evropsku tehnologšku saradnju (CEATEC) organizovalo poslovnu posetu predstavnika kineskih kompanija Beogradu.

Prilikom trodnevne posete Beogradu, dvadesetočlana delegacija investitora i biznismena iz Kine je imala priliku da se upozna sa srpskim tržištem i svim njegovim potencijalima. Organizovani su poslovni sastanci sa srpskim tehnološkim startapovima koji su u odmakloj fazi razvoja koji su svoje poslovanje predstavili grupi kineskih investitora u cilju privlačenja investicija i/ili širenja na veliko kinesko tržište.

Osim susreta sa predstavnicima privrede, održani su sastanci sa predstavnicima vladinog sektora – Privrednom komorom Srbije i Ministrom zaduženim za inovacije i razvoj u Vladi Republike Srbije. Prilikom posete Privrednoj komori članovi delegacije su u zavisnosti od industrije kojoj pripadaju imali sastanke sa predstavnicima odgovarajućih kancelarija kako bi se bliže upoznali sa specifičnim prilikama koje pruža srpska privreda u svojim sektorima.

Poseta je završena poslovnom večerom u restoranu hotela Crowne Plaza kojoj je prisustvovalo preko trideset predstavnika srpskih preduzeća, od tehnoloških startapa do velikih korporacija. Predstavnici CEATEC-a su predstavili opcije izlaska srpskih kompanija na kinesko tržište, a predsednik upravnog odbora UMPS-a je prisutne upoznao sa ulogom Udruženja u pružanju pomoći pri procesu poslovanja sa CEATEC-om i kineskim kompanijama.

CEATEC i UMPS nakon posete nastavljaju da dalje rade na stvaranju bliže saradnje između ova dva tržišta i planiraju organizaciju daljih poseta, kao i organizaciju drugog Kinesko-evropskog privrednog foruma u Beogradu u aprilu 2020. godine.